Landgoed

Beheer, landbouw en natuur

Algemeen

Landgoed Klein Enghuizen is een bosrijk landgoed op de grens van de Liemers en de Achterhoek bij Hummelo en is eigendom van de heer G.A. Graf zu Solms Laubach. Het landgoed Klein Enghuizen maakte vroeger deel uit van het veel grotere landgoed Enghuizen. Door de splitsing kreeg het landgoed zijn huidige omvang. Het wordt gekenmerkt door een grote diversiteit, waaronder bos- en natuurgebieden en landbouwgronden. Deze landbouwgebieden zijn kenmerkend omdat ze veelal zijn omgeven door bos en cultuurhistorische landschapselementen zoals houtwallen, hagen, knotbomen en solitaire bomen. Het zogenaamde coulisselandschap.

Op het landgoed staat een aantal historische en monumentale woningen. Naast de woningen zijn er diverse cultuurhistorische elementen op het landgoed die goed herkenbaar zijn, zoals jachtpalen van zandsteen en diverse landschapselementen.

De eigenaar zet zich in om het landgoed te behouden en te verbeteren voor toekomstige generaties.

Terreinkaart Klein Enghuizen

tekst onderschrift

graan

Landbouw

Op het landgoed speelt landbouw een grote rol. Alle landbouwgronden die tot het landgoed behoren worden aan de omliggende agrariërs verpacht. De landbouwgronden worden gebruikt als bouw- en/of graslanden, een aanzienlijk areaal wordt op biologische wijze geëxploiteerd. De laaggelegen graslandpercelen zijn in de loop van de jaren omgevormd naar natuurterreinen of bospercelen. Op de landbouwpercelen worden ook kleinschalige vormen van agrarisch natuurbeheer toegepast. Hierdoor is de biodiversiteit in het agrarische gebied ook erg hoog.

Bossen en natuur

In de bossen van het landgoed vindt integraal bosbeheer plaats. Dit betekent dat het bos ‘multifunctioneel’ is. Dit houdt in dat het bos kleinschalig is opgezet, de soorten gemengd zijn en de leeftijden van de bomen verschillend zijn. Door selectief te kappen wordt een bos gecreëerd waar zowel de ecologische waarde hoog is, maar ook de productiewaarde hoog blijft. Omdat er in de bossen normaal gesproken geen kaalkap plaatsvindt, wordt er alleen gebruik gemaakt van de natuurlijke verjonging van het bos. Hierdoor worden kale plekken in het bos, gecreëerd door de kap van een boom, opgevuld met hetgeen er aan zaailingen opkomt.

In de bossen op het landgoed komt een grote diversiteit aan boomsoorten voor, zoals inlandse eik, beuk, berk, wilg, zoete kers, zwarte els, populier, sitkaspar, douglas, Japanse larix en grove den. Tot 2020 stonden er ook nog veel fijnsparren op het landgoed. Echter, door toedoen van de letterzetter (een keversoort) zijn deze veelal afgestorven en verwijderd uit het bos. Op het landgoed zijn tevens diverse oude indrukwekkende eiken- en beukenlanen aanwezig.

Recreatie

Vrijwel alle wegen en paden op het landgoed zijn opengesteld voor het publiek en geven een goede indruk van de schoonheid van het geheel. Jaarlijks weten vele bezoekers het landgoed te vinden.

Lees meer over de recreatiemogelijkheden op de pagina Bezoek.

Erve???

Boerderij aan de Loenhorsterweg

Amerikaanse eiken met vleermuizenkasten

Vleermuizenkasten in Amerikaanse eiken